dinsdag 17 mei 2016

Einde in zicht

Onze elektromobiel is na een heel deel problemen eindelijk af. We hebben onze motorsturing gemaakt nadat we onze stukken te laat hadden gekregen? deze werkte. We hebben 2 dagen later afgesproken om alles af te werken en de voorstelling te maken. Die dag willen we rijden en onze schakeling brak. Aangezien het een feestdag was hebben we geen nieuwe componenten kunnen kopen. We hebben dan direct een plan B bedacht om nog uit te voeren.

Voordat we aan ons project praktisch begonnen zijn hebben we verschillende manieren bekeken om onze elektromobiel aan te drijven. We twijfelden tussen 2 oplossingen, de H-brug met mosfets of een versnellingskast van een grasmaaier gebruiken. We hebben de H-brug gemaakt maar deze werkte dus niet dus hebben we het grasmaaier principe toegepast. 

We hebben volledig ons karretje gedemonteerd en dan vertrokken van een leeg chassis. We hebben onze motor vooraan geplaatst en onze versnellingskast achteraan. We werken met een V-riem en riemschijven die de draaiende beweging van de motor overbrengt. We installeren ook een pedaal met daaraan een beweegbare riemspanner. Duwen we de pedaal in komt de riem los en kan je veranderen van versnelling. Laat je de pedaal los spant de riem langzaam en vertrekt het wagentje. De 2 riemschijven en de riemspanner moeten wel op 1 lijn liggen zodat de riem niet van de schijven draait. Hieronder vind je foto's met uitleg.

De verhouding om de elektromobiel 10km/h te laten rijden hebben we gemaakt maar aangezien er geen winkel open was hebben we moeten werken met de schijven die we hadden waardoor we trager rijden dan voorzien. We hebben keuze uit  4 versnellingen 3 vooruit en 1 achteruit waardoor we in beide richtingen kunnen rijden.

De elektrische schakeling voor deze methode is heel wat simpeler dan deze van voordien. Er is 1 schakelaar voorzien voor het aan en uitzetten van de motor. Wel hebben we nog de arduino met de LED's om onze snelheid te indiceren. Onze schakeling hebben we beveiligd met een smeltveiligheid van 80A. 

Hiernaast zie je een foto van de aandrijving met de riem. Zo zie re rechts de pedaal met daaraan verbonden de riemspanner. De pedaal keert terug met een veer zodat we dezelfde werking hebben als met een auto.


















 Op de deze foto kun je afleiden dat alles in 1 rechte lijn licht zodat de riem mooi op de schijven blijft liggen. Als je goed kijkt kun je de versnellingspook zien. Deze is niet goed zichtbaar aangezien deze ook het kleur van het ijzer heeft. De mechanische rem hebben we ook wat veranderd maar het is hetzelfde principe.

Hierboven zie je de nieuwe schakeling om de motor te laten draaien. Zoals je ziet is deze zeer simpel. aan de X1 en X2 aansluiting hangen we de voeding van de arduino voor onze snelheidsindicator.


Dit is een afbeelding van de berekening die we gemaakt hebben om onze mobiel 10 km/h te laten rijden. Deze hebben we niet in de praktijk kunnen uitvoeren aangezien we niet naar de winkel konden om de juiste riemschijven te kopen.

Geen opmerkingen: